Hvilke vinduer skal jeg vælge? 4 ting du skal overveje, inden du beslutter dig
Denne guide er relevant for dig, der skal have skiftet vinduer i en ældre, bevaringsværdig eller fredet ejendom. Vi ser nærmere på fire ting, der er værd at overveje, når du skal vælge vinduer til et hus fra før 1970.
Står du med spørgsmålet “Hvilke vinduer skal jeg vælge?”, er du endt det rette sted. I dette blogindlæg ser vi nærmere på en række ting, du skal tage højde for, når du vælger nye vinduer.
Først og fremmest: Når du skal vælge vinduer til en ældre ejendom, bør du have øje for bygningens oprindelige arkitektur - på den måde er du med til at bevare dansk byggekultur.
Den bedste løsning er ofte at vælge vinduer i stil med dem, huset oprindeligt har haft. Første skridt er derfor at undersøge, hvilken periode dit hus er bygget i. Alle tidsperioder har sine egne arkitektoniske kendetegn, der kan hjælpe dig med at vælge:
- Type
- Materiale
- Glas
- Farve
Vi ser nærmere på de forskellige valg herunder.
1. Hvilken vinduestype skal jeg vælge?
Der findes et hav af forskellige vinduestyper at vælge mellem. Første skridt på vejen er at finde ud af, hvilken type der passer til dit hjem. Bor du i en ældre ejendom, vil valget formentlig stå mellem to gamle klassikere: dannebrogsvinduer og bondehusvinduer.
Dannebrogsvinduer
Et dannebrogsvindue er et sidehængt vindue, der består af flere fag og ruder. Sprosserne er placeret, så det ligner det hvide kryds i Dannebrog. De øverste felter er altså mindre end de nederste.
Denne murermestervilla på Amager er et klassisk eksempel på, hvordan dannebrogsvinduer har løftet husets udseende og værdi markant. De nye vinduer erstattede en række store, brune vinduer uden sprosser, der ikke matchede husets oprindelige stil fra 1931.
Bondehusvinduer
Et bondehusvindue er ligeledes sidehængt og består af sprosser, der opdeler vinduet i fag og ruder. I modsætning til dannebrogsvinduet er alle fag og ruder lige store.
For Stauning Præstegård faldt valget på bondehusvinduer, fordi det matchede husets oprindelige arkitektur fra 1789. Løsningen er både stilfuld og charmerende - og så er det med til at bevare gårdens mere end 230 år gamle historie.
Tænk også over stilen, når du vælger vinduestype
Du skal huske, at dit valg af vinduer påvirker husets udtryk som helhed. Du bør derfor overveje, hvilken stemning du ønsker. Mens dannebrogsvinduer ofte fremkalder herskabelige fornemmelser, forbindes bondehusvinduer typisk med landidyl eller de historiske byhuse, du ser i gamle bydele rundt omkring i Danmark.
Læs også: 8 vinduestyper du bør kende
2. Hvilket materiale skal jeg vælge til mit vindue?
Du har forskellige valgmuligheder, når det gælder materialet til vinduer. Materialerne har forskellige egenskaber og taler ind i forskellige stilretninger. Ligesom de også adskiller sig på pris og vedligehold.
Typisk er vinduer lavet af træ, aluminium eller plast. Og det er ofte trævinduer, der er det rette valg, når du ønsker at bevare din gamle ejendoms sjæl og arkitektur.
- Træ: Træ er den rette løsning for dig, der sætter pris på design og godt håndværk. Trævinduer kan holde i mange generationer og ses ofte i huse af ældre dato.
- Aluminium: Aluminium giver et moderne og let look. Man kan med materialet nemt producere store vinduespartier, derfor ser du typisk vinduer af aluminum ved nybyg.
- Plastik: Plastik er billigst og derfor et udmærket kompromis, hvis pengene er små. Til gengæld har plastik typisk et mindre elegant udtryk end træ og aluminium.
3. Hvilket glas skal jeg vælge?
Er dit hjem af ældre dato, bør energioptimering vægte højt, når du vælger nye vinduer. Og i den forbindelse spiller ruden en afgørende rolle.
Både termoruder og koblede ruder er gode løsninger, der kan forbedre dit indeklima og sænke din varmeregning. Om det skal være det ene eller andet, afhænger af, hvor vigtigt det er for dig at bevare gamle håndværkstraditioner og arkitektoniske kendetegn.
Termoruder: Termoruder er udstyret med minimum to lag glas. Hulrummet mellem lagene er lufttæt, hvilket giver en række fordele som mindre kondens og mindre varmeudslip. Du vil opleve en klar forbedring, hvis du i dag har enkeltglas, punkterede eller utætte ruder.
Læs også Randers Kaserne har forbedret deres indeklima med termoruder
Koblede ruder: Koblede vinduer består af to rammer, som bliver koblet sammen. Den udvendige rude består af enkeltglas - ligesom i gamle dage. Mens den indvendige rude er en moderne termorude.
Selvom de koblede ruder følger gamle traditioner, er isoleringsevnen ikke ringere. Faktisk viser en undersøgelse fra Center for Bygningsbevaring og DTU, at koblede sprossevinduer leder 30 procent mindre varme ud end tilsvarende termovinduer.
4. Hvilken farve skal jeg vælge?
Farverne på dine vinduer er med til at give dit hjem personlighed. Har du eksempelvis en lys facade som gul eller hvid, vil du opleve, at der er stor forskel på, om du vælger hvide eller sorte vinduer.
En god huskeregel er, at jo større kontrast mellem facade og vindue, jo mere karakterfuld vil dit hus fremstå. Du vil derfor få et mere neutralt udtryk, hvis du vælger en farve i samme farveskala som din facade.
I princippet kan du få dine vinduer i lige den farve, du ønsker, men vi anbefaler, at du holder dig til nogle af de klassiske sammensætninger. Ved ældre bygninger vil du typisk se følgende kombinationer:
- Hvide vinduer til farvede facader, gule eller røde mursten
- Sorte vinduer til gule mursten, hvide eller farvede facader
- Grønne vinduer til gule mursten, hvide facader eller bindingsværk
- Røde eller blå vinduer til hvide facader eller bindingsværk
Husk også, at den rette maling kan øge holdbarheden på dine trævinduer. Vi anbefaler linoliemaling, der er særlig modstandsdygtig over for råd og svamp.
Bliv klogere på døre og vinduer til ældre bygninger
I vores inspirationskatalog har vi samlet de bedste eksempler på døre og vinduer til forskellige bygningsstile. Hent kataloget og blive klogere på vinduer og døre til dit ældre, bevaringsværdige og fredede bygninger.
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål til, hvordan vi hver dag arbejder med at bevare bygningers originale udtryk, når vi producerer døre og vinduer, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.