Case: Bondehusvinduer giver sjæl og charme til Stauning Præstegård 12. august 2022

Case: Bondehusvinduer giver sjæl og charme til Stauning Præstegård


Stauning Præstegård viser, hvordan bygningskultur og historie kan bevares, når der renoveres med respekt for arkitekturen. Det er særligt de fine bondehusvinduer, der kendetegner den over 230 år gamle gård.

Vest for Skjern - bare et stenkast fra Ringkøbing Fjord - ligger en gård, der er svær at få øjnene fra. Stauning Præstegård er den ældste grundmurede bygning i Stauning-området. Faktisk er gården, der løbende er blevet restaureret, bygget helt tilbage i 1789 af den daværende præst.

I 1918 blev bygningen kategoriseret som fredet. Med den titel fulgte regler og retningslinjer for alle fremtidige renoveringer for at sikre gårdens arkitektoniske værdi. Da præstegården i 2022 trængte til nye vinduer, blev materialer og fremstilling derfor valgt ud fra Slots- og Kulturstyrelsens krav.

Fakta om projektet

Placering: Stauning Præstegård Levering: Forsatsvinduer og bondehusvinduer Antal elementer: 60 stk. Behandling: Linolie udvendigt


Bondehusvinduer som i 1800-tallet 

Hos Linolie Døre & Vindue har vi fremstillet forsatsvinduer og enkelte nye bondehusvinduer til den gamle gård. Produktionen er udført med tanke på husets oprindelige udseende. Det vil sige, at vinduerne er lavet ud fra traditionelle håndværksmetoder af kernetræ og med hjørnebåndshængsler.

Bondehusvinduer ser du typisk på gamle landejendomme og skæve byhuse i ældre bydele. Præstegården er et tydeligt eksempel på, hvordan de mange sprosser og små vinduesfelter skaber en charmerende stemning.

De nye forsatsvinduer er designet i stil med de tidligere. De er blevet eftermonteret oven på de oprindelige vinduer. Det er både med til at bevare husets karakter og energioptimere den gamle bygning. Den ekstra rude holder nemlig varmen inde i huset.

Vi har monteret rammerne med hjørnebåndshængsler for at stabilisere rammerne, men også for at skabe en stil, der passer til den charmerende murstensgård.

Har du spørgsmål til projektet?

Har du spørgsmål til, hvordan vi arbejder med at bevare bygningers originale udtryk, når vi producerer døre og vinduer, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.