Maling og olie
Linolie har været kendt siden oldtiden, og linoliemaling har været anvendt i mere end 400 år. Linolie er et 100 % rent naturprodukt og består af koldpresset hørfrø. Linoliemaling består af kogt linolie tilsat fint pulveriserede farvestoffer, pigmenter. Farvestofferne er organiske og udvundet af naturens egne produkter. Linolie har mange unikke egenskaber, der gør olien ideel til behandling af træ.
1. Når rå linolie påføres nyt træværk, sikrer en lille og tæt molekylestruktur, at olien trænger dybt ind i træet. Her optager den ilten, og under en langsom hærdningsproces udvider olien sig med op til 20 % og fortrænger vand. Det betyder, at bl.a. vand og mikrostoffer hindres i at nedbryde træet.
2. En linoliebaseret maling følger træets bevægelser, når vejret skifter mellem fugtigt og tørt. Malingen optager fugt i fugtigt vejr og afgiver fugt i tørt vejr og hindrer således fugten i at trænge ind i træet.
3. Ved vedligeholdelse regenererer grundingsolien sig selv ved nye påføringer. Olien trænger ind i det gamle malingslag og videre ind til træværket. Det skaber en god forbindelse mellem lagene, smidiggør malingen og vedligeholder imprægneringen. Resultatet er en holdbarhed på 4-5 gange så lang som ved brug af andre træbeskyttelsesmidler.
4. Linolie og linoliemaling er skånsom mod miljøet. Produkterne er 100 % naturlige og indeholder ikke opløsningsmidler eller andre giftige tilsætningsstoffer som de moderne træbeskyttelsesmidler.
5. Linoliemaling skal males i meget tynde lag, da den ellers vil rynke. Linoliemaling vil efter tid smitte af og blive mat. Lyse farver kan gulne, hvis malingen ikke er udsat for dagslys. Ved påvirkning af UV-stråler forsvinder denne gulning igen.
Blæredannelse ved linoliemaling og alm. vandbaseret maling kan forekomme. Hvorfor linoliemalingen kan danne blærer ved påvirkning af vand, er der ingen facitliste for. Kold- & varmpresset linolie er hygroskopisk, dvs. at olien selv er i stand til at afgive og optage fugt. Når olien anvendes til maling, fører olien disse egenskaber med sig, og blæredannelser kan ses ved påvirkningen af vand. Påvirkning af solens stråler kan ligeledes forårsage "vanddampe" under malingen, som presser på for at komme ud og føre til evt. blæredannelser. Oftest trækker disse blærer sig sammen igen, og det er derfor vigtigt, at der ikke pilles i disse blærer. Hvis de ikke trækker sig sammen, er en let slibning ned til råt træ og genmaling nødvendig. Denne "reaktion" skyldes ikke træet, utilstrækkelig eller fejlagtig malerbehandling. Disse blæredannelser kan også pludselig opstå på afrenset og genmalet gammelt træværk.