Nye vinduer: Hvilket materiale skal du vælge? 14. december 2021

Nye vinduer: Hvilket materiale skal du vælge? 


Skal dine vinduer være af plast, træ eller aluminium? Der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal vælge det rette materiale. I denne artikel kan du blive klogere på, hvornår du skal vælge hvad.

En hurtig Google-søgning på vinduer vil vise, at mulighederne er mange og valgene uendelige. Og her snakker vi ikke kun valg af leverandør, men i lige så høj grad valg af materiale.

Først og fremmest kan du spørge dig selv, hvilke vinduer matcher stilen på din ejendom? Med trævinduer bevarer du 60’er-husets charme, mens aluminium er et godt valg ved nybyg i funkisstilen.

De enkelte materialer taler altså ind i forskellige stilretninger. Ligesom materialerne også adskiller sig på pris og vedligehold.

I denne artikel kan du læse, hvilke behov træ, plastik og aluminium dækker, så du kan blive klogere på, hvad der er den rette løsning for dig.

 

1) Træ

Træ er løsningen for dig, som er kompromisløs, når det gælder design og som sætter pris på godt håndværk.

+ Kvalitet og godt håndværk
+ Slidstærkt ved den rette vedligehold
+ Kan males
+ Mindre miljøaftryk
+ Kan specialtilpasses til husets stil

- Et dyrere alternativ end plastik
- Kræver løbende vedligehold


Fordele:

Du skal vælge vinduer af træ, hvis du har en ejendom af ældre dato eller bor i en bevaringsværdig bolig. Med en løsning af træ kan du nemlig få vinduer og døre, der er designet og tilpasset netop din bolig, så du bevarer den historie og sjæl, ejendommen har. Desuden kan du male dine vinduer, hvis du ønsker at give dit hjem en ny stil - eller blot friske den oprindelige farve op.

Hos Linolie Døre & Vinduer laver vi alle vores vinduer af træ fra langsomt voksende træer i det nordlige Skandinavien. Råtræet saves af 100 år gamle fyrstokke, der har en stor kerneandel. Træet leveres PEFC certificeret. Det betyder, at produktionskæden kan spores hele vejen fra skoven gennem de forarbejdende led og helt til forbrugeren.

Desuden er træ fleksibelt at arbejde med. Det betyder, at vi med det rette håndværk kan fremstille designs, der matcher hvilket som helst hjem - uanset om det kræver klassiske dannebrogsvinduer eller speciallavede buede vinduer.


Ulemper:

Det er ingen hemmelighed at døre og vinduer af træ kræver vedligehold. Men med løbende pleje kan du dog være sikker på, at dine døre og vinduer holder i mange generationer fremover. Trævinduer laves typisk af snedkere med øje for godt, gammeldags håndværk.

Når du får specialdesignet vinduer til dit hus, vil du alt andet lige blive mødt af en høj kvalitet og derfor også en større regning, end hvis du køber en standardvare i plastik.

 

2) Aluminium

Løsningen af aluminium er et godt match for dig, der bor i nybyg, hvor der er ekstra fokus på store vinduer og hvor minimal vedligehold prioriteres.

+ Minimal vedligehold
+ Slidstærk
+ Moderne design

- Omkostningstung
- Matcher i mindre grad boligere af ældre dato
- Kan ikke males


Fordele:

Bor du i nybyg, vil du i langt de fleste tilfælde se løsninger af aluminium, da det er et materiale, der giver et moderne og let look. Desuden kan man med materialet nemt producere store vinduespartier, der matcher den moderne byggestil, du kender fra typehuse.

En af de store fordele ved aluminimum er, at det er vedligeholdelsesfrit. Det er faktisk nok bare at vaske karmen og rammen et par gange om året.


Ulemper:

Vinduernes aluminium membran er årsagen til, at produktet er så slidstærk, og samtidig grunden til, at vinduerne typisk er en dyrere løsning end henholdsvis træ og plastik.

Desuden er det ikke muligt at male aluminiumsrammen for at give dine vinduer en ny farve.

3) Plastik

PVC, plastik eller komposit - kært barn har mange navne. Du skal vælge plastik, hvis du ønsker en holdbar og prisvenlig løsning, men ikke har specifikke krav til design og æstetik.

+ Prisvenlig
+ Slidstærk
+ Minimal vedligehold

- Standardløsning uden særligt hensyn til husets stil
- Kan ikke males
- Større projekt når vinduer skal udskiftes


Fordele:

Et vindue af plastik er først og fremmest billigere end træ og aluminium, og derfor et rigtig fint kompromis, hvis pengene er små. Plastik er desuden vedligeholdelsesfrit.

Det betyder, at du ikke skal bekymre dig om, at der kommer råd eller fugt i dine vinduer. Karmen og rammen skal blot rengøres med en klud.


Ulemper:

Som udgangspunkt har plastik et mere klodset og mindre elegant udtryk end aluminium og træ. Dog er det værd at nævne, at plastvinduerne i dag er begyndt at få et mere moderne udseende end tidligere.

Modsat vinduer af træ har du ikke mulighed for at skifte farve på dine plastvinduer. Derudover kan det være svært at reparere på et plastvindue. Ved fejl eller slag er du nødt til at skifte hele vinduet.

Har du spørgsmål?

Vi håber, du er blevet klogere på, hvordan du vælger det rette materiale til dine vinduer og døre - i hvert fald når det gælder design, pris og vedligehold.

Har du spørgsmål til, hvordan vi hver dag arbejder med at bevare bygningers originale udtryk, når vi producerer døre og vinduer i træ, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.