8 forskellige vinduestyper, du skal kende, inden du vælger vinduer 3. januar 2023

8 forskellige vinduestyper, du skal kende, inden du vælger vinduer

Er du på udkig efter nye vinduer, er det nemt at blive rundforvirret af de mange muligheder. I dette indlæg ser vi nærmere på forskellige vinduestyper, du bør kende, inden du vælger vinduer til en ældre ejendom.

Skal dine vinduer være sidehængte? Er bondehusvinduer det bedste match? Og vælger du forsats- eller koblede vinduer? Ja, mulighederne er mange, når du bevæger dig rundt i vindues-junglen.

Første skridt mod en beslutning er at få styr på de mange typer og begreber. I dette indlæg har vi samlet de forskellige vinduestyper, du bør kende, inden du vælger vinduer til et ældre, bevaringsværdigt eller fredet hus. Vi ser både nærmere på forskellige designs, funktioner og konstruktioner:

  • Dannebrogsvindue
  • Bondehusvindue
  • Palævindue
  • Sidehængt vindue
  • Topstyret vindue
  • Vindue med fast karm
  • Koblede vindue
  • Forsatsvindue


God læselyst!

 

Forskellige slags vinduesdesign

Det er formentlig vigtigt for dig, hvordan dine nye vinduer ser ud. Derfor kigger vi først og fremmest på designet. Har du et hjem af ældre dato, vil valget ofte falde på et design med sprosser så som dannebrogs-, bondehus- eller palævinduer. Disse vinduestyper har nemlig et moderne udseende, og nogle af dem er endda kendt helt tilbage fra 1700-tallet.

 

1. Hvad er et dannebrogsvindue?

Et dannebrogsvindue består som minimum af fire fag - ligesom det danske flag. De to øverste fag er mindre end de nederste. Dannebrogsvinduer kan også fremstilles med flere fag.

Det korsformede vindue er blevet flittigt brugt siden 1900-tallet. Det er derfor et vindue, du især ser ved gamle murermestervillaer, herskabelige ejendomme og lejlighedskomplekser fra denne tid.2. Hvad er et bondehusvindue? 

Et bondehusvindue er et klassisk sprossevindue. Vinduerne kan laves med forskellige antal fag. Ofte 2 fag med 4 eller 6 ruder. I modsætning til dannebrogsvinduerne er fagene og ruderne altid i samme størrelse.

Bondehusvinduer har været en del af vores byggekultur i flere hundrede år. Du ser dem eksempelvis i gamle byhuse og bindingsværkshuse, der går helt tilbage til 1700-tallet. 3. Hvad er et palævindue?

Et palævindue ligner til forveksling et bondehusvindue. Betegnelsen gælder for vinduer med 6 eller flere ruder pr. fag. Typisk bliver palævinduer brugt til større vinduespartier - eksempelvis et stort vindue til en hall eller karnap.

Forskellige åbne- og lukkefunktioner 

Når du vælger vinduer, skal du også overveje, hvilke funktioner, der passer til dit behov - der er nemlig forskel på åbne-/lukkefunktionerne.

4. Hvad er et sidehængt vindue?

Et vindue er sidehængt, når vinduesfaget er monteret med hængsler på den lodrette side af vindueskarmen. Forestil dig, at vinduerne åbnes på samme måde som en dør. Dette er den type, du oftest vil støde på ved bondehus-, dannebrogs- og palævinduer.

5. Hvad er et topstyret vinduet?

Når et vindue er topstyret, er den øverste og vandrette del af vinduet monteret til karmen. Du åbner altså vinduet ved at skubbe den nederste del af vinduet frem. Topstyrede vinduer bliver typisk brugt til vinduer med et enkelt fag.

6. Hvad er et vindue med fast karm?

Et vindue med fast karm betyder, at vinduet ikke kan åbnes. Fordelen ved denne type vindue er, at de kan fremstilles i et mere elegant design med særligt tynde sprosser. Desuden kan fastkarms-løsningen skabe det optimale lysindfald, som du blandt andet kender fra butiksvinduer.Forskellige vindueskonstruktioner

Vil du vælge dine vinduer med øje for bygningsbevaring, bør du se nærmere på forsatsvinduer og koblede vinduer, der begge bliver fremstillet ud fra gamle håndværksmetoder. Mens forsatsvinduer er et supplement til dine originale vinduer, kræver koblede vinduer en hel udskiftning af det eksisterende vindue.

7. Hvad er forsatsvinduer?

Du skal forestille dig et forsatsvindue som et ekstra vindue, der bliver monteret oven på den indvendige side af det “gamle” vindue. Et forsatsvindue er et godt valg, hvis du bor i en ældre bygning, hvor de oprindelige vinduer er i god stand, men der er behov for at energioptimere dit hjem. Det inderste glas i et forsatsvindue forhindrer nemlig den varme luft i at slippe ud.

8. Hvad er koblede vinduer?

Koblede vinduer består af en udvendig og indvendig ramme, der bliver koblet sammen. Den udvendige del laves med enkeltglas, kitfals og unikke detaljer - præcis som i gamle dage. Indvendigt bliver der brugt termoglas, som sikrer den gode isolering. 

Vil du bevare de oprindelige byggetraditioner, er koblede vinduer et godt valg, fordi du får de karakteristiske detaljer yderst og de energivenlige ruder inderst.

Læs også 4 ting du skal overveje, inden du vælger vinduer 

Bliv klogere på døre og vinduer til ældre bygninger

I vores inspirationskatalog har vi samlet de bedste eksempler på døre og vinduer til forskellige bygningsstile. Hent kataloget og blive klogere på vinduer og døre til ældre, bevaringsværdige og fredede bygninger.

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan vi hver dag arbejder med at bevare bygningers originale udtryk, når vi producerer døre og vinduer, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.