Case: 518 forsatsvinduer til Randers Kaserne 27. maj 2021

Case: 518 forsatsvinduer til Randers Kaserne


Randers Kaserne får forbedret indeklimaet med omfattende make-over på vindues-fronten. I løbet af 2021 leverer vi 518 forsatsvinduer med termoruder i den oprindelige stil til de bevaringsværdige bygninger i Randers.

Som navnet antyder, er Randers Kaserne en gammel hærkaserne fra 1938, som oprindeligt blev bygget til det Jydske Dragonregiment.

Gennem tiden har bygningerne set lidt af hvert og har både huset jyske soldater, den tyske besættelseshær og flygtninge fra Kosovo. Men i dag er officerer, generaler og Røde Kors blandt andet skiftet ud med sagsbehandlere og jobkonsulenter fra Randers Kommune, som lejer de flotte, bevaringsværdige rødstensbygninger til kontor.

Kasernens facade prydes stadig af de oprindelige vinduer, og i slutningen af 2020 blev det besluttet, at de skulle have en opgradering med intet mindre end 518 forsatsvinduer for at forbedre bygningens indeklima - og det var her, vi kom på banen.

Fakta om projektet

Placering: Randers Levering: Forsatsvinduer af typen Dannebrog Antal elementer: 518 forsatsvinduer med termoglas fordelt over seks sendinger Behandling: Aquatop RAL 9010 Entreprenør: VVS Center Bjarne Ørsted


Det trak ind og der var behov for et bedre indeklima

Længst mod syd på det store kaserneområde toner hovedbygningen frem med sine mere end 700 sprossede vinduer, som nænsomt er blevet vedligeholdt hvert femte år.

Men på trods af den flotte fremtoning og den nænsomme pleje af de gamle kernetræsvinduer, meldte kommunens medarbejdere om et problem inde i hovedbygningen. Det trak ind og radiatorerne kørte på højtryk for at følge med.

Løsningen lå dog lige til højrebenet, og i tilbudsrunden valgte Bjarne Ørsted, som er hovedentreprenør på vinduesrenoveringen, Linolie Døre & Vinduer til at producere intet mindre end 518 forsatsvinduer, der skal hjælpe med at isolere de af hovedbygningens vinduer, der ligger over kælderniveau - én af vores største ordrer til dato.

“Jeg finder ud af, at jeg har en rigtig god kemi med ejeren af Linolie Døre & Vinduer, og jeg føler, vi forstår hinanden, og at de ved, hvad det drejer sig om. Og så havde de en vilje til at klare de udfordringer, der ville komme undervejs og kunne levere til en konkurrencedygtig pris.”

Bjarne Ørsted, hovedentreprenør på projektet


518 forsatsvinduer med termoglas i et hav af forskellige størrelser

De eksisterende vinduer måler 1,40 meter i bredden og 2,05 meter i højden, og selvom bygningen udvendigt står præcis, som den så ud for cirka 80 år siden, er der sket meget indvendigt, hvor nye vægge, persienner og meget andet er installeret. Og det stiller krav til produktionen af forsatsrammerne, da vi i en sending på 100 vinduer producerer omkring 8-10 forskellige størrelser af det samme vindue.

I praksis betyder det, at Bjarne Ørsted og hans hold har opmålt hvert enkelt vinduesfag på mm-niveau, hvorefter vi har lavet en endelig produktionsplan. Og som Bjarne Ørsted også nævner, har produktionen indtil nu forløbet meget effektivt.

“Vinduerne kommer til tiden, og lige nu er vi faktisk 1 uge foran tidsplanen. Samarbejdet har kørt rigtig, rigtig fint, og det har også meget at gøre med den fleksibilitet, vi oplever fra Linolie Døre & Vinduer, da der er mange forskellige ting at tage hensyn til.“

Alle forsatsvinduerne har en hvid superspacer inde i termoruden, der både giver en bedre isoleringseffekt (en såkaldt u-værdi) og gør, at den holder længere tid. Og ligesom med de originale vinduer er forsatsvinduerne naturligvis også lavet i kernetræ, der gør, at de kan holde i mange år frem. Vinduerne er desuden monteret med gammeldags messingvridere, så de passer til bygningen.

 

Optimal isolering med forsatsrammer

De udvendige vinduer er enkeltglasvinduer med koblede rammer. I forbindelse med monteringen af de nye forsatsvinduer, har Bjarne Ørsted og hans hold fjernet den indvendige rude i de koblede rammer. Og som Bjarne Ørsted forklarer, er der én simpel årsag til dette:

“Det yderste vindue skal faktisk være utæt, så vinduet kan “ånde”. Tætningen blev i stedet lavet indvendigt på forsatskarmen med fire rammer. Så får man nemlig noget stillestående luft mellem det yderste vindue, som er utæt og det inderste vindue, som er tæt. Og det giver en væsentlig isoleringsgrad.”

 

Flotte, nye vinduesrammer giver bedre indeklima og sænker varmeregningen

Projektet med at installere de 518 forsatsvinduer forventes at være afsluttet i oktober 2021, men allerede nu, hvor cirka halvdelen af de 518 forsatsvinduer er leveret og flere sektioner er monteret, kan Bjarne Ørsted både se og måle et positivt resultat. 

“Inden vi lavede den første sektion, var radiatorerne glohede - ellers frøs medarbejderne. Da vi havde sat de nye forsatsvinduer i, havde medarbejderne lukket ned for radiatorerne, fordi der ellers blev for varmt. Det har virkelig fungeret efter hensigten.”

Med det forbedrede indeklima spår Bjarne Ørsted også om en positiv ændring af energiforbruget.

“Det vil givetvis hjælpe på varmeregningen og give en ikke uvæsentlig besparelse.”

Ud over at indeklimaet og energiregningen er blevet forbedret, har de nye forsatsvinduer også løftet de enkelte rum rent visuelt, mener Bjarne Ørsted.

“Det højner rummet ved at præsentere rummet pænere. Man føler, at det er et anderledes rum, man kommer ind i.”

Har du spørgsmål til projektet?

Kunne du tænke dig at høre mere om projektet, eller har du et lignende projekt, hvor du mangler sparring eller nye vinduer, er du altid velkommen til at tage kontakt til os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk