Case: Fredet bindingsværkshus får linolievinduer efter brand 31. august 2022

Case: Fredet bindingsværkshus får linolievinduer efter brand


10 måneder er der gået med at restaurere det bindingsværkshus, der i 2021 stod i flammer i centrum af Ebeltoft. Linolie, skæve bondehusvinduer og glas med spil var kravene til de nye facadeelementer, der skulle matche den 400 år gamle bygning.

En brand i 2021 gjorde stor skade på et af Ebeltofts karakteristiske bindingsværkshuse. Spisestedet Jernbanegrillen, som ligger nederst i bygningen, var hårdest ramt af branden, men også én af de ovenstående lejligheder stod over for en større renovering.

Over 10 måneder er bygningen genopstået med rekonstruktion af alt fra bjælker og vinduer til tag. Den lokale Tømrermester Mejlgaard har haft ansvar for hele restaureringen, mens vi hos Linolie Døre & Vinduer har fremstillet nye facadeelementer til den gamle bygning.

 

Fakta om projektet

Placering: Ebeltoft Levering: 15 vinduer og 3 døre Antal elementer: 18 stk. Behandling: Linoliemaling i specialtoning Entreprenør: Tømrermester Mejlgaard


Vinduer fra 1600-tallet

Det gamle bindingsværkshus, der ligger på Adelgade midt i gågaden, er oprindeligt opført tilbage i år 1600. Bygningen er fredet, hvilket betyder, at Slots- og Kulturstyrelsen stiller krav til bygningens udseende ude som inde.

“Vi skulle renovere bygningen i samme stil, som den havde i gamle dage. Slots- og Kulturstyrelsen lagde meget vægt på, at bygningen skulle tilbage til, hvad den var,” forklarer Niels Mejlgaard.

Tømrermesteren måtte derfor en tur i de gamle arkiver for at finde tegninger af de oprindelige facadeelementer. Udover retningslinjer til vinduernes udseende var der specifikke regler for glas og overfladebehandling. Udfordringen var derfor at finde en leverandør, der kunne leve op til samtlige krav.

Længere levetid med linolie

Ifølge Niels Mejlgaard har det været afgørende at finde en samarbejdspartner, der kunne løse opgaven ud fra gamle håndværkstraditioner - og specielt vigtigt var det at finde en, der bruger linolie. Netop derfor faldt valget på os.

Linolie har en egenskab, der gør, at råd og svamp ikke trænger ind i træet. Det giver bare en rigtig god holdbarhed sammenlignet med plastik- og oliemaling i dag. Og så er det også med til at holde de gamle traditioner i hævd,” uddyber tømrermesteren om hans valg af leverandør.

Et professionelt samarbejde 

På vores fabrik i Vemb har vi fremstillet 15 vinduer og tre døre til bindingsværkshuset. Hele produktionen er foregået i dialog med tømrermester Niels Mejlgaard og med øje for Slots- og Kulturstyrelsens krav.

Alle elementer er produceret med en vis skævhed, så de passer til det gamle hus. Det vil sige, at hver enkelt vindue og dør er målt op, så de passer til de huller, der allerede var i bygningen.

 

“Processen er virkelig gået efter en lige linje hele vejen. Vi har været i dialog løbende, og Linolie Døre & Vinduer har selv været ude på stedet for at måle op, for at være sikre på, at elementerne passede til huset.“ - Niels Mejlgaard, Tømrermester

 

Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig med dit projekt, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.