Guide: 21 vinduesbegreber du bør kende 13. september 2021

Guide: 21 vinduesbegreber du bør kende


Skal du have nye vinduer, men føler du dig en smule rundtosset over alle de forskellige fagbegreber? Fortvivl ej! Herunder guider vi dig gennem de 21 vigtigste begreber inden for vinduer.

Hvad er en stjerthage? Og hvordan er det nu med de der kitkanter? Hvis du skal have nye vinduer, kan det være rart at kende til de forskellige dele og begreber. Derfor giver vi dig her de 21 vigtigste vinduesbegreber, så du kan være med i samtalen, når fageksperterne først slår sig løs.

Rammer og kanter

Godt, lad os komme i gang. Vi begynder med rammer, kanter og alt det, som er rundt om selve vinduet, og vi har taget udgangspunkt i et dannebrogsvindue, som er en klassisk og udbredt vinduestype i Danmark.

1. Vindueskarm

Vindueskarmen er den karm, som selve vinduesrammerne sidder i og består af en overkarm, to sidekarme og en bundkarm. Blandt ikke-fagfolk bliver vindueskarmen ofte forvekslet med vinduespladen.

2. Vinduesplade

Vinduespladen er den nederste, indvendige og vandrette del af karmen omkring et vindue – den er faktisk også alment kendt som en vindueskarm. Vinduespladen kan fås i mange forskellige materialer og bliver brugt til at give en pæn afslutning og til at stille pyntegenstande på.

3. Overkarm

En overkarm er overstykket af vindueskarmen. Vinduer kan både fås med buet og vandret overkarm.

4. Bundkarm

En bundkarm er den nederste karm i et vindue. Den kaldes også for en underkarm.

5. Sidekarm

Sidekarmens navn giver – ligesom bundkarmen – også lidt sig selv og er sidestykket af vindueskarmen.

6. Lodpost

Lodposten er det midterste element i et vindue og bruges til at opdele vinduet i to eller flere dele.

7. Løsholt

Et løsholt er det stykke træ, der sidder vandret i midten af vinduet. Dette stykke træ er faktisk også kendt under navnet tværpost, da den – sjovt nok – går på tværs af vinduet og krydser med lodposten.

Der er mange fagbegreber at holde styr på, når man snakker om vinduer. Men vi håber, at vores guide gjorde dig lidt klogere på, hvordan de forskellige vindueselementer spiller sammen. 

8. Vinduesramme

En vinduesramme er en ramme af plastik, metal eller træ (vi bruger altid træ), som omringer glasset og sidder monteret i karmen. Rammen er den del af vinduet, der kan åbnes, og der kan sagtens være flere end én ramme i et vindue – eksempelvis i et klassisk dannebrogsvindue.

9. Kitkant

Kit er en blød masse, som bliver hård, når det får lov til at tørre. Derfor bruges kit til tætning af revner og samlinger i forbindelse med glasarbejde. Vi bruger altid linoliekit, når vi laver kitkanterne, der omslutter glasset i vinduesrammerne. Linoliekit består af linolie og kridt.

10. Friskluftventil

Friskluftventiler bruges til udluftning og forbedring af indeklimaet. Ventilerne sidder indvendigt i vinduets overkarm i det omfang, det er muligt og monteres efter behov.

11. Vandnæse

Vandnæsen er en skråt afskåret kant. Den er monteret under vinduet, og har til formål at lede regnvand væk fra facaden. Der kan også monteres en vandnæse på topkarmen.

12. Vinduesfag

Et vinduesfag består af hele rammen og dets ruder, og det er typisk vinduestypen, der afgør, hvor mange fag, der er i vinduet.

Ruder, dimser og dutter

Super! Så er der styr på det, der omkranser vinduet. Nu er vi klar til at zoome ind på vinduets ruder, beslag og lukkemekanismer.

13. Rude

En rude er det felt i et vindue, der består af glas. Ruden har to formål - at lukke lyset ind og samtidigt sørge for, at man kan kigge ud. En rude kan bestå af flere lag glas, og en termorude består eksempelvis af mindst to lag glas. Der kan sagtens være flere ruder i et vindue.

14. Sprosse

En sprosse er en liste, som er fastgjort inde i vinduesrammen, og som opdeler det enkelte vindue i mindre felter. Sprosser kan være med til at give boligen et klassisk og æstetisk udtryk.

15. Anverfer

Anverfer udgør den ene part af vinduets lukkemekanisme og sidder typisk monteret i toppen og bunden af vinduet. Anverfer er den bevægelige del af en vindueshaspe, som du fastgør til den faste dele af lukkemekanismen – en stjerthage.

16. Stjerthage

En stjerthage bruges til at sætte vinduet i spænd og udgør den faste del af et vindues lukkemekanisme, hvor anverfer udgør den bevægelige del.

17. Hængsel

Et hængsel kaldes også ofte for et beslag. Hængslet forbinder vinduesrammen og vindueskarmen, sådan rammen kan drejes i forhold til karmen. Grundlæggende gør hængslet altså, at vinduet kan åbnes.

18. Stormkrog

En stormkrog bliver benyttet til at holde vinduet fast i åbentstående stilling, når du lufter ud, og den er typisk monteret midterst i vinduet.

Diverse ekstrabegreber

Sejt! Nu har du faktisk lært de vigtigste begreber om vinduer. Vi har dog lige fundet en stak ekstrabegreber til diverse-kategorien, som også vil være nyttige for dig at kende.

19. Kernetræ

Kernetræ er den inderste del af et træ. I kernen af træet er cellerne fyldt med stoffer, som beskytter træet imod svamp og råd. Det gør, at kernetræ er meget velegnet til vinduer. Hos Linolie Døre og Vinduer bruger vi træ med en kerneandel på 90-100 procent.

20. Linolie

Linolie er et 100 procent rent naturprodukt, som består af koldpresset hørfrø. Hos Linolie Døre og Vinduer anvender vi linolie til imprægnering og overfladebehandling, da det sikrer træværket 4-5 gange længere levetid end ved andre behandlingsprodukter.

21. Energimærke

Vinduer på det danske marked energimærkes efter, hvor energirigtige de er. Vinduerne kan få bogstaver fra A-F. Et A-mærket vindue er det vindue, som er mest energieffektivt.


Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan vi hver dag arbejder med at bevare bygningers originale udtryk, når vi producerer døre og vinduer, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.

Læs flere artikler