Case: De unikke tanghuse på solskinsøen Læsø 4. januar 2021

Case: Læsøs tanghuse har fået nye ”gamle” linolievinduer og -døre


Siden 2015 er de unikke, bevaringsværdige tanghuse på Læsø løbende blevet restaureret. De fortæller nemlig en unik fortælling om en speciel byggeteknik fra 1800-tallet. Vi har i alt leveret mere end 100 nye vinduer og døre til renoveringsprojekterne. 

Læsø er for de fleste en velkendt destination i det danske sommerlandskab. Mange forbinder solskinsøen i Kattegat med det velkendte sydesalt - men de har faktisk også en lang tradition for en helt speciel byggeteknik.

Her tænker vi naturligvis på øens charmerende tanghuse, hvis tag består af flere ton tang. De metertykke tangtage er ret unikke. Der er nemlig kun 19 af de oprindelige tanghuse tilbage – alle på Læsø.

Tilbage i år 1900 havde Læsø mere end 300 tanghuse, men da ålegræsset – der bliver brugt til tagene – forsvandt fra Kattegat, begyndte der i årenes løb at blive længere mellem tangtagene på øen. Heldigvis har lokale beboere på Læsø gjort en indsats for at bevare de sidste huse.

Fakta om projektet

Placering: Læsø Levering: Koblede bondehusvinduer samt terrasse- og revledøre Antal elementer: Omkring 100 Behandling: Linolie udvendig og aquatop indvendig Entreprenør: Kvissel og Øens Tømrersjak


De lokale restaurerer nedslidte tanghuse

De 19 tilbageværende tanghuse er bevaringsværdige, fordi husene gemmer på en helt speciel kulturarv – og den fortjener at blive bevaret.

Siden 2015 har lokale beboere og håndværkere, med støtte fra fonde, arbejdet på at restaurere de nedslidte tanghuse. Det har vi fået lov at bidrage til, da vi i alt har leveret mere end 100 nye vinduer og revledøre.

Hvert tanghus på øen er unikt, og det stiller derfor store krav til produktionen af facadeelementerne, da hvert enkelt hus kræver en tilpasset løsning. Fælles er dog, at vinduerne er blevet fremstillet i den helt specielle Læsø-profil, de er kittet i hånden, inden de er blevet behandlet med linolie, der har tørret ind i flere måneder, før de er taget i brug. Lige præcis som dengang husene oprindeligt blev opført.

Mens vinduer og døre bliver leveret fra vores fabrik i Vemb, bliver ålegræsset til tagene i dag leveret fra Lolland-Falster og Bogø.

De restaurerede tanghuse står nu klar til de næste mange år. Faktisk kan et tangtag, der løbende bliver vedligeholdt, holde i op til 300 år – det samme gælder for vores linolievinduer.

”Vi valgte Linolie Døre & Vinduer som leverandør, fordi de leverer af højeste kvalitet og arbejder efter gamle, traditionelle håndværksmetoder. Og så kan de specialfremstille vores Læsø-profil – det er der ikke mange andre, der kan.

- Tømrermester Leif Christensen fra Kvissel & Øens Tømrersjak