Case: Norsk rejefabrik bliver genoplivet med speciallavede vinduer 26. november 2021

Case: Norsk rejefabrik bliver genoplivet med speciallavede vinduer


I 90 år har et lille gult hus været centrum i Nevlunghavn i den yderste del af Oslofjorden. Da flere af bygningens vinduer var ødelagte, besluttede nye ejere at restaurere den gamle rejefabrik med øje for husets oprindelige stil.

Uanset hvor i havnen man befinder sig, har man altid rejefabrikken i sit synsfelt. Den lille fabrik på Nevlunghavn har haft hjem på havnen siden 30’erne, hvor der blev pillet rejer og skaldyr til eksport i hele Europa. Efter flere års forfald er der igen kommet liv i bygningen med sommergalleri og intimkoncerter. 

De nye ejere, søskendeparret Beate Jacobsen og Dag Malm, opdagede, at bygningens vinduer og døre var nedslidte, da de overtog fabrikken. Der var kun få originale vinduer tilbage, da de fleste blev skiftet i 60'erne og ikke var af samme kvalitet som de gamle. Samtidig lod de oprindelige vinduer sig ikke længere restaurere, da de var blevet ødelagt på forskellig vis gennem tiden.

 

Fakta om projektet

Placering: Nevlunghavn, Sydnorge Levering: Koblede bondehusvinduer samt døre Antal elementer: 10 Behandling: Linoliemaling udvendig og aquatop indvendig


Nøje udvalgt leverandør, der matcher den originale arkitektur

Ønsket var at udskifte døre og vinduer med respekt for bygningens originale udtryk. Udfordringen var at finde en producent, der kunne fremstille vinduer, der matchede de gamle. 

Det var i den forbindelse, at den lokale bygningskonservator Fredrik Jensen, der dagligt arbejder med bevaringen af gamle huse, blev inddraget i restaureringen. 

Trævarefabrikker og snedkerier i Norge, Sverige og Danmark blev undersøgt nøje, før Linolie Døre & Vinduer blev stemplet som den leverandør, der kunne producere de rigtige vinduer og døre til projektet. 

“Moderne fabrikker hopper over visse kvalitetspunkter. Linolie Døre og Vinduer tager ingen smutveje til det bedste resultat.”

Fredrik Jensen, bygningskonservator


Vi har leveret i alt 10 facadeelementer til den gamle fabrik. Alle vinduer og døre er behandlet med linoliemaling udvendigt og aquatop indvendigt. De nye koblede bondehusvinduer er speciallavede for at give bygningen den sjæl og charme, den oprindeligt havde. 

“De nye vinduer er lavet efter eksakt samme mål og stiludtryk som de gamle. Alle vinduer er lidt ulige og er monteret med glas med spil i og en sprosseprofil, der er lig de gamle,“ fortæller Fredrik Jensen.

 

Gamle bygninger skal opleves

En gammel bygning rummer mange historiske spor og fortæller os noget om byggekulturen gennem tiden. Ifølge Fredrik Jensen risikerer vi, at byggekulturen bliver fattig og uinteressant, hvis ikke vi passer på vores gamle bygninger. Faktisk har vi skrevet en hel artikel om, hvorfor det er vigtigt at bevare gamle bygninger.

Det er alle de skæve detaljer som ujævnt glas og specialtilpassede vinduer, der bidrager til bygningens autenticitet og giver en helt særlig oplevelse. Og det er blandt andet vores oplevelse af bygninger, der er grunden til, at gamle huse bør restaureres tro mod oprindelige detaljer. 

“Der er så mange besøgende i galleriet, der har bemærket vinduerne og det gamle glas, som giver en helt anden oplevelse, end det vi kender fra moderne standardvinduer i dag,” - Fredrik Jensen, byggekonservator.

Træhusmiljøet i Nevlunghavn er et godt eksempel på, at de gamle bygninger bliver værdsat. Havnen er i dag en af Norges mest populære feriedestinationer, netop på grund af sine charmerende bygninger, hvoraf ni huse de senere år har fået vinduer fra Linolie Døre & Vinduer.

Har du spørgsmål til projektet?

Har du spørgsmål til, hvordan vi arbejder med at bevare bygningers originale udtryk, når vi producerer døre og vinduer, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.