Case: Unikke vinduer og døre til historisk hospitalsbygning i Risskov 3. maj 2024

Case: Unikke vinduer og døre til historisk hospitalsbygning i Risskov


Det psykiatriske hospital i Risskov har i over 170 år fungeret som sundhedsfaglig institution. Efter nedlukningen i 2018 er de gamle bygninger blevet restaureret og ombygget til lejeboliger.

Allerede i 2020 flyttede de første beboere ind i de historiske bygninger, og i efteråret 2024 står endnu flere lejemål klar. Som led i restaureringen har Linolie Døre & Vinduer og vores søstervirksomhed Vipo Vinduer produceret facadeelementer til det gamle hospital.

“Vi valgte kombinationen af Vipo Vinduer og Linolie Døre og Vinduer til opgaven, fordi de har kompetencerne til at producere elementer i overensstemmelse med styrelsens krav,” fortæller Børge Thomsen, formand hos MT Højgaard A/S.


Forsatsvinduer fra Vipo Vinduer

Et centralt fokus i restaureringen har været at bevare de gamle bygninger, der er fredet under Slots- og Kulturstyrelsen. Dette inkluderer at holde fast i de originale enkeltglasvinduer, der har en lang historie bag sig.

For at sikre, at lejlighederne opfylder nutidens krav til komfort og energieffektivitet, har Vipo Vinduer skræddersyet omkring 460 forsatsvinduer. Hvert enkelt vindue er unikt og tilpasset de oprindelige mål.

Halvdelen af rammerne er lavet med enkeltglas som et krav fra Slots- og Kulturstyrelsen, mens termoglas er brugt for optimal isolering, hvor reglerne tillod det. 

Under monteringen blev der lagt vægt på præcision og omhyggelighed. Hvert vindue er forboret til nedsænkede karmskruer og derefter forsynet med propper for det pæneste resultat. 

Alt i alt har der været øje for detaljen lige fra ligekærvede skruer til hvide hængsler og vriderne i messing.

Fakta om projektet

Placering: Risskov Entreprenør: MT Højgaard A/S Levering: Forsatsvinduer, facadedøre og kvistvinduer Detaljer: Hængsler og vridere


Kvistvinduer og unika døre fra Linolie Døre & Vinduer

Som led i restaureringen er bygningerne også blevet udstyret med nye kvistvinduer, som Linolie Døre & Vinduer har produceret. Vinduerne er omhyggeligt designet til at matche bygningens originale stil og æstetik, og hvert element bærer et strejf af unikke detaljer.

Linolie Døre & Vinduer har derudover produceret 13 store facadedøre tegnet af arkitekterne på projektet. Dørene er lavet med en specialprofil med både 22 mm og 30 mm sprosser. Desuden har dørene en helt særlig højde og er udstyret med meget dybe karme. Alle elementer er behandlet med linoliemaling indvendigt og udvendigt.

 

Godt håndværk, konkurrencedygtig pris og levering til tiden

Samtlige elementer er fremstillet efter Slots- og Kulturstyrelsens retningslinjer for at sikre, at de restaurerede bygninger forbliver en væsentlig del af lokalområdets kulturarv.  

“Vi valgte kombinationen af Vipo Vinduer og Linolie Døre og Vinduer til opgaven, fordi de har kompetencerne til at producere elementer i overensstemmelse med styrelsens krav. Desuden var det afgørende for boligforeningen at vælge leverandører, der kunne imødekomme så stor en leverance samt levere til tiden og til en konkurrencedygtig pris,” fortæller Børge Thomsen, formand hos MT Højgaard A/S.


Har du spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig med dit projekt, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.