Case: Koblede linolievinduer til herskabelig renovering
Dårlige konstruktioner, gamle termoruder og klodsede sprosser er en fatal kombination, når det gælder facadeelementer. Derfor gik ejeren af en historisk villa i Aarhus på jagt efter koblede vinduer fremstillet som i gamle dage.
På Dalgas Avenue i det centrale Aarhus ligger de herskabelige bygninger som perler på en snor. Nummer 42 er ingen undtagelse. I juli 2022 overtog det rådgivende ingeniørfirma ISC den mere end 110 år gamle villa. Og med lynets hast er det aarhusianske domicil blevet indflytningsklar til virksomhedens ansatte.
“Det har været en turboprocess. På fire måneder har vi fået nye it- og elinstallationer, skiftet varmerør, malet vægge, afhøvlet gulve og fået to nye køkkener,” fortæller CEO for ISC, Anders Thomsen, der indså, at husets vinduer også trængte til en overhaling. Og i den forbindelse tog han kontakt til Linolie Døre & Vinduer.
Fakta om projektet
Placering: Aarhus Levering: Koblede vinduer med 19 mm sprosser Antal elementer: 18 stk. Behandling: Linoliemaling med Aquatop
Koblede vinduer som i gamle dage
“Huset havde vinduer fra 80’erne. Det har formentlig været et af de første forsøg på at lave sprossede vinduer med termoglas. Konstruktionen var meget dårlig og levede ikke op til gældende energikrav,” forklarer Anders Thomsen, der selv er uddannet ingeniør.
En kombination af dårlig isolering og et ønske om at føre huset tilbage til det oprindelige udseende var grunden til, at valget faldt på koblede vinduer.
Koblede vinduer blev udbredt i begyndelsen af det 20. århundrede og er historisk set det bedste match for villaen, der er bygget i 1908. Vinduerne er kendetegnet ved, at to vinduesrammer bliver koblet sammen, hvilket er med til at holde på varmen.
Historisk autencitet med smalle sprosser
Den gamle villa er oprindeligt født med tynde, elegante sprosser, og derfor var det også et krav til de nye vinduer. For at imødekomme husets arkitektur er alle elementer fremstillet med 19 mm sprosser, som giver en charmerende og autentisk profil.
“Ejendommen får et helt andet udtryk med de tynde sprosser. Også indvendigt er profileringen som i gamle dage med vandrette rammer. Linolie Døre & Vinduer rammer sømmet lige på hovedet her,” siger Anders Thomsen om resultatet.
Cylinderbuet glas til bygningens midtpunkt
Bygningens facade er prydet med en karakteristisk karnap, der består af 8 fag og 48 ruder. Det kræver håndværksmæssig perfektion at fremstille vinduer til et cylinderformet parti. Der er nemlig ingen konkrete fikspunkter på den runde facade, og derfor var opmålingen både vanskelig og vigtig.
“Både jeg og Leo fra Linolie Døre & Vinduer har målt vinduet. De lavede faktisk en skabelon på målene for at tjekke, at den var i hak, inden de producerede det endelig vindue. Den service tvivler jeg på, at vi kunne få nogle andre steder,” forklarer Anders Thomsen om arbejdsprocessen.
“Jeg har været meget tilfreds med den service, jeg har oplevet. Jeg har været i tæt og direkte dialog med fabrikken og ikke med en masse mellemled.” - Anders Thomsen, CEO, ISC Rådgivende Ingeniører
Danskproduceret håndværk
Anders Thomsen var i kontakt med forskellige mulige leverandører til projektet. Og ifølge ham er der én særlig grund til, at opgaven er landet hos Linolie Døre & Vinduer:
“Jeg har tidligere haft gode erfaringer med Linolie Døre & Vinduer, da jeg skulle have nye vinduer til mit private hjem. De leverer godt, dansk håndværk, der oven i købet er fremstillet i Vestjylland og ikke i udlandet, som er det, mange andre tilbyder.”
Har du spørgsmål?
Har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig med dit projekt, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.