5 råd: Sådan vedligeholder du dine trævinduer- og døre 11. maj 2021

5 råd: Sådan vedligeholder du dine trævinduer- og døre


Hvis du plejer og vedligeholder dine trævinduer og trædøre korrekt, forlænger du ikke blot levetiden på dem betydeligt - de forbliver samtidig pæne at kigge på. Vi giver dig herunder fem råd til, hvad du selv kan gøre, for at dine trævinduer- og døre forbliver sunde mange år frem.

Uanset om du har vinduer og døre, der er ét år, 30 år eller 60 år gamle, er det en god investering at holde dem i god stand. Trævinduer- og døre holder nemlig flere generationer, hvis du vedligeholder dem regelmæssigt. Som belønning får du sunde og pæne vinduer- og døre, som du ikke skal tænke på at udskifte mange år frem.

Her får du vores fem råd til, hvordan du giver dine trævinduer- og døre de bedste betingelser for lang levetid.

 

De fem råd i en kort opsummering

Hvis du har travlt og ikke har tid til at læse guiden til ende, får du de fem råd opsummeret i en helt kort step by step-guide her: 

  1. Vask dine vinduer
  2. Smør beslag og hængsler med syrefri olie og tjek tætningsbånd
  3. Vurdér dine vinduers helbred – er træet sundt?
  4. Klargør dine vinduer til maling – slib, rengør og grund træet
  5. Mal dine vinduer ad flere omgange

Og lad os lige slå fast – du behøver altså ikke eksekvere alle fem råd hvert år. Bestemt ikke. For hvis du jævnligt sørger for at pleje og tjekke dine vinduer og døre, kan der gå mange år mellem, at du eksempelvis skal male igen. Lad os gennemgå alle råd i kronologisk rækkefølge herunder.

 

1. Rengør dine vinduer og døre

Det er først og fremmest en god idé, at du jævnligt vasker dine trævinduer- og døre på den udvendige side, så de holder sig rene og pæne - gerne én gang om året. Det gør dem ikke mindst flottere at kigge på, men det gør også, at du kan se, hvordan dine facadeelementer rent faktisk har det – for beskidte vinduer er altså ikke lig med dårlige vinduer.

Når du skal vaske rammerne, er det en god idé at bruge et PH-neutralt rengøringsmiddel. De kraftige rengøringsmidler er nemlig ikke gode for malingen, og i værste fald risikerer du, at vand efterfølgende kan trænge ind i træet.

 

2. Smør beslag og tjek tætningsbånd

Næste step, der hjælper til vedligeholdelsen, er, at du én gang om året smører alle bevægelige dele på dine vinduer og døre med syrefri olie. Det kan du gøre med en injektionssprøjte eller spraydåse med et tyndt rør.

Sammen med den årlige smøring anbefaler vi også, at du tjekker op på dine vinduers tætningsbånd for at undgå, at der trænger vand ind. Hvis tætningsbåndene er helt møre eller flade, bør de skiftes.

Og nu når du er i gang med at smøre og tjekke, er det en god idé, at du også kigger bundglaslisten efter, som er den nederste af de lister, der holder glasset fast og skal lede vandet væk fra rammen. Slutter den tæt, eller kan der løbe vand ind? Hvis svaret er ja til det sidste, bør den skiftes. I vores vinduer og døre finder du dog ingen bundglaslister, da vi bruger kitkanter, men den skal du selvfølgelig også tjekke op på løbende.

 

3. Tjek om træet er sundt og raskt

Træet udgør en essentiel del af dine vindue og døre – og det skal selvfølgelig være i orden. Tjek derfor jævnligt om træet er sundt og raskt.

Du kan tjekke om træet har det godt, eller er råddent og derfor skal skiftes ved forsigtigt at trykke en knivspids, en syl eller en tynd skruetrækker ned i træet. 

- Går spidsen langt ind i træet, er det et tydeligt tegn på, at træet er råddent
- Giver træet efter, er det tegn på, at der er noget galt og træet eventuelt er fugtigt
- Er træet hårdt, når du trykker på det, er det et tegn på, at træet er sundt og raskt

Er træet råddent i dele af vinduet, kan du overveje, om det kan betale sig at skifte den enkelte del – det kan nemlig godt blive en bekostelig affære. Er træet sundt, er alt godt, og du kan gøre dine vinduer og døre klar til at blive malet, hvis de trænger til det.

 

4. Forbered dine vinduer og døre til maling

Når du har vurderet træets stand og givet det en grøn, glad smiley, anbefaler vi, at du følger disse 3 simple steps, inden du begynder at male. En god og grundig forberedelse giver nemlig det bedst resultat.

- Step 1 – Fjern alt løstsiddende maling. Skrab malingen af så langt ned til det rå træ som muligt.
- Step 2 – Jævn træoverfladen med en slibesvamp, så den fremstår glat. Fjern alt slibestøv.
- Step 3 – Giv det rå træ en grunder eller grundingsolie alt afhængig af, hvilken slags vinduer og døre du har.

Når grunderen eller olien på dine vinduer og døre er helt tør, kan du finde malerpenslerne frem og begynde malerarbejdet. Men inden da kan du da lige læse vores råd nummer fem.

 

5. Mal dine vinduer og døre, når de trænger

Sidste step i vedligeholdelsescirklen - og dermed også vores sidste råd - er, at du skal male dine vinduer og døre udvendigt med den type maling, de oprindelig er født med, når de bliver slidte og kedelige at kigge på. Og gør det især, når malingen begynder at skalle af og ikke længere dækker træet. Desto længere tid du venter, desto mere energi skal du forvente at lægge i malerarbejdet.

Hvor ofte dine vinduer og døre trænger til maling afhænger i høj grad af typen af maling, og hvor hårdføre omgivelser du bor i, eller eksempelvis om din vinduesfacade vender mod syd og derfor er mere udsat af solen. Bor du ved den jyske vestkyst skal du regne med, at du skal male markant oftere, end hvis du bor i det østlige Danmark, hvor vejret generelt er mindre slidsomt. Hvis du har linoliemalede vinduer anbefaler vi, at du cirka én gang om året overstryger den malede overflade med grundingsolie - på den måde fremstår den som nymalet igen.

Når du går i gang med malerarbejdet, er det vigtigt, at dine vinduer og døre er helt tørre, og det er derfor typisk noget, du bør gøre om sommeren. Og husk, at du ikke må lukke vinduerne til mellem hvert lag, før malingen er helt tør - eller risikerer du, at de bliver svære at åbne igen.

Hvor mange lag skal jeg male med linoliemaling?

Vi anbefaler, at du maler så tynde lag som overhovedet muligt, fordi ellers tørrer malingen forkert op. Og mal minimum to lag, men gerne tre - så får du nemlig det bedste resultat. Vi plejer at sige, at det skal være så tyndt et lag, at du skal sige til dig selv: “Nu er det simpelthen for tyndt”. Når du gør det, ved du, du har ramt rigtigt. 

Linoliemaling tørrer lidt langsommere end almindelig maling, så husk at lade malingen tørre to-tre dage mellem hvert lag.

Hvor mange lag skal jeg male med almindelig maling?

Har du slebet dine vinduer fuldstændig i bund, bør du male dine vinduer to gange - først med en grunder og så med den ønskede maling. Husk at lade malingen tørre et døgns tid, inden du maler næste lag.

Har du spørgsmål?

Det var det. Vi håber, du er blevet klogere på, hvordan du vedligeholder dine trævinduer- og døre, så de holder sig pæne mange år frem. Og vil du blive endnu klogere på, hvordan vi anbefaler, at du vedligeholder lige præcis vores linolievinduer- og døre, kan du downloade vores vedligeholdelsesvejledning her.

Har du spørgsmål til, hvordan vi hver dag arbejder med at bevare bygningers originale udtryk, når vi producerer døre og vinduer, er du velkommen til at tage fat i os. Du kan kontakte os på +45 97 88 50 02 eller info@linolievinduet.dk.

 

Bonustip: Hvor ofte skal jeg male mine linoliemalede vinduer?

Linoliemalede vinduer og døre, der i højere grad bliver udsat for vind og vejr har brug for mere pleje. Sidder vinduerne i et hus ved den jyske vestkyst, skal du formentlig male dine vinduer med tre til fire års mellemrum. Har du omvendt et hus i det østlige Danmark, kan du måske vente 8 år mellem at male dine vinduer – og nogle gange længere. Det afhænger også meget af, hvor god du er til at give dem grundingsolie løbende.

Denne hjemmeside anvender cookies til at sikre, at du får den bedste oplevelse på siden. Læs mere her

Ok